Design Toolkit
Το Design Toolkit γεννήθηκε από μία έλλειψη και μία απόφαση. Οι εμπνευστές του, έμπειροι επαγγελματίες γραφίστες με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στις μεταξύ τους συζητήσεις διαπίστωναν συχνά την έλλειψη διοργανώσεων στην πόλη τους που να αφορούν στη γραφιστική. Η διαπίστωση αυτής της έλλειψης οδήγησε στην απόφαση: αφού δεν έβρισκαν απάντηση στο «γιατί δεν», αποφάσισαν να ασχοληθούν με το «γιατί όχι».
Στη Θεσσαλονίκη, και ευρύτερα στην Ελλάδα, υπάρχει σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό που ασχολείται με αξιώσεις, και με εθνική και διεθνή απήχηση, με την οπτική επικοινωνία και τη γραφιστική. Το δυναμικό αυτό ανανεώνεται διαρκώς από μια νέα γενιά σπουδαστών και αποφοίτων σχετικών σχολών, που έχουν μεγάλη όρεξη και διάθεση να δημιουργήσουν. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει αξιοσημείωτη έλλειψη σε εκδηλώσεις και διοργανώσεις που να αφορούν στην οπτική επικοινωνία και τη γραφιστική – ενημερωτικές, προβολής, ή εκπαιδευτικές.
Το Design Toolkit δημιουργήθηκε για να απαντήσει σε αυτή την έλλειψη. Πιστεύουμε ότι η συνολική πρόοδος ενός δημιουργικού κλάδου εξαρτάται από την τεχνική κατάρτιση των μελών του, αλλά κυρίως από τον γόνιμο διάλογο, την αλληλεπίδραση και τον δημιουργικό ανταγωνισμό μεταξύ τους. Έτσι, στόχος του Design Toolkit είναι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα ενθαρρύνει δράσεις και εκδηλώσεις για την κατάρτιση νέων γραφιστών, την ανταλλαγή γνώσεων και τη δημιουργία τεχνογνωσίας στον χώρο, την προβολή και αναγνώριση της δημιουργικής παραγωγής τόσο νέων όσο και καταξιωμένων γραφιστών.
Το Design Toolkit προάγει τη δημιουργία μιας ενεργής κοινωνίας επαγγελματιών της οπτικής επικοινωνίας και της γραφιστικής – μιας κοινωνίας που θα αλληλεπιδρά, θα ανταλλάσει γνώσεις και εμπειρίες, θα αναγνωρίζει τα επιτεύγματα, θα προάγει την επαγγελματική ευγενή άμιλλα. Και κυρίως, μιας κοινωνίας που θα συναντιέται συχνά, στο πλαίσιο διαφόρων εκδηλώσεων, για να βελτιώνεται μέσα από τη δημιουργική αλληλεπίδραση.
Toolkit Startup
Η πρώτη διοργάνωση του Design Toolkit ήταν το Toolkit Startup. Στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη γραφιστική στη χώρα μας διαπιστώνεται μια έλλειψη πρακτικών δεξιοτήτων, και κυρίως μια έλλειψη διασύνδεσης των τυπικών τους γνώσεων με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς. Για να απαντήσουμε σε αυτή την έλλειψη, δημιουργήσαμε μια εργαλειοθήκη – Toolkit – που να τίθεται στη διάθεση των νέων επαγγελματιών στο ξεκίνημα της πορείας τους – Startup. Έτσι γεννήθηκε το Toolkit Startup.
Το Toolkit Startup είναι μια συνάντηση νέων γραφιστών. Σκοπός του είναι η μετάδοση γνώσεων και τεχνικής κατάρτισης πάνω στην οπτική επικοινωνία και τη γραφιστική. Απευθύνεται σε σπουδαστές και αποφοίτους τμημάτων γραφιστικής δημόσιων και ιδιωτικών σχολών, αλλά και σε επαγγελματίες του χώρου της οπτικής επικοινωνίας σε οποιοδήποτε επίπεδο εμπειρίας που επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους. Η συνάντηση περιλαμβάνει σειρά ομιλιών από έμπειρους επαγγελματίες του χώρου, εστιασμένες σε τεχνικές και εφαρμοσμένες γνώσεις, καθώς και workshops με στόχο την πρακτική κατάρτιση των συμμετεχόντων πάνω σε επιλεγμένα θέματα. Παράλληλα, φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις έργων οπτικής επικοινωνίας από σημαντικούς διεθνείς φορείς. Στο πλαίσιο της πρώτης διοργάνωσης, πραγματοποιήθηκε και ανοιχτός διαγωνισμός σχεδιασμού αφίσας με ορισμένο θέμα και έκθεση των 50 καλύτερων συμμετοχών. Αποτελεί συνειδητή επιλογή του Design Toolkit ότι η συμμετοχή στο Toolkit Startup είναι δωρεάν.
Πώς προχωράμε
Μετά τη μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση της διοργάνωσης του πρώτου Toolkit Startup, τον Απρίλιο του 2014 στη Θεσσαλονίκη, πολλοί συμμετέχοντες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να δουν παρόμοιες εκδηλώσεις στην πόλη ή την περιοχή τους. Έτσι, ένας πρώτος στόχος μας είναι η διερεύνηση της δυνατότητας διοργάνωσης επόμενων Toolkit Startup σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η μορφή της εκδήλωσης προσφέρει μεγάλη ευελιξία, επιτρέποντας τη διοργάνωση δράσεων από μικρά master classes περιορισμένης συμμετοχής, μέχρι μεγάλης έκτασης συναντήσεις με πληθώρα ομιλιών και workshops.
Παράλληλα, επιδιώκουμε τη μετάκληση σημαντικών εκθέσεων έργων οπτικής επικοινωνίας και γραφιστικής από το εξωτερικό, για να ενισχύσουμε τον διάλογο και την αλληλεπίδραση με την παγκόσμια γραφιστική κοινότητα.
Είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και προτάσεις ανθρώπων από τον χώρο της οπτικής επικοινωνίας και της γραφιστικής, αλλά και του πολιτισμού και της εκπαίδευσης ευρύτερα, για να σχεδιάσουμε νέες δράσεις, για νέους και όχι μόνο, που θα συμβάλλουν στον στόχο μας για τη δημιουργία, συντήρηση και ανανέωση μιας δημιουργικής, δυναμικής κοινότητας του design.